“Als je behoort tot de Pinkstergemeente, maar stage wilt lopen in de LHBT+ community”

Dit is verhaal twee uit de verhalenreeks naar Coming Out Day’20: de maatschappelijke stage bij Roze in Blauw.


“Roze in Blauw is het LHBT+ netwerk van de politie en ik mag, samen met Iris Bekker de voorzitter zijn van dit prachtige netwerk. Wij merken dat het niet vanzelfsprekend is om het bij ons te komen melden als je iets overkomt omdat je LHBT+ bent. Hierbij dan ook de oproep om ‘uit de kast’ te komen met hetgeen jou overkomt vanwege je seksuele gerichtheid of genderdiversiteit. Wij willen je helpen, maar daarvoor moeten we natuurlijk wel weten wat er bij je speelt.

In dit kader wil ik graag een mooi verhaal van een collega met jullie delen: studenten binnen de politie lopen een ‘maatschappelijke stage’, waarbij ze een aantal momenten buiten hun comfort-zone ervaring op doen op het gebied van diversiteit. De studenten mogen zelf kiezen waar ze hun ervaring op gaan doen. Zo kan het zijn dat je behoort tot het Pentecostalisme (Pinkstergemeente), maar je stage wil lopen in de LHBT+ community. Het Pentecostalisme staat van oorsprong niet heel erg open tegenover de LHBT+ leefstijl; iets wat de student in kwestie vanuit huis en zijn geloofsgemeenschap had meegekregen.

Uiteraard is het zo dat je als politieagent met alle facetten van diversiteit te maken krijgt. Omdat deze student het belangrijk vindt om ook met de LHBT+ doelgroep contact te maken, heeft hij ervoor gekozen zijn stage bij Roze in Blauw te lopen.

Deze student hebben we gekoppeld aan de roze senioren van de Regenboogsalon, hij is meegegaan naar het Transcafé van het COC, heeft een kijkje genomen bij the Hang-Out 010 van Humanitas en is tijdens een dienst mee geweest naar de “regenboog” horeca, waaronder ook een dragqueen café. Door kennis te maken met de diversiteit binnen onze LHBT+ community is het beeld van deze student over de doelgroep veranderd. Zijn horizon is verbreed en hij is in staat laagdrempelig in contact te komen met de mensen uit de ‘regenbooggemeenschap’.

Tijdens het verbreden van zijn vakmanschap veranderde er ook wat belangrijks in zijn privésituatie. De zus van de student kwam thuis uit voor haar seksuele gerichtheid. Ze vertelde haar ouders dat ze lesbisch is. Dit zorgde voor dusdanig veel onrust binnen het gezin dat ze de kerst niet samen konden vierden. Door het verbreden van het vakmanschap en de horizon van de student was hij in staat het gesprek over de geaardheid van zijn zus te bespreken met zijn ouders. De bemiddeling van de student heeft ervoor gezorgd dat ze tijdens de Paasviering weer gezamenlijk aan tafel zaten.

Twijfel jij over je seksuele gerichtheid of je genderidentiteit? Weet dan dat je er niet alleen voor staat! Overkomt je iets vanwege je seksuele gerichtheid of je genderidentiteit? Schroom niet en meld het bij ons! #itgetsbetter #proudtobeyourfriend

Marco van Schie-Smit Voorzitter Roze in Blauw eenheid Rotterdam

Contactgegevens Roze in Blauw:
Spoed? Bel 112!
Website: www.rozeinblauw.nl
Telefoonnummer : 088-1691234
E-Mail: rozeinblauw@politie.nl

Laat jij ook zien dat het voor jou niet uitmaakt welke geaardheid of gender iemand heeft? Hang dan aanstaande zondag de (regenboog)vlag uit. Deel je foto met #HWvlagt.

————————————————————————–

Heeft dit verhaal je geraakt en wil je daarover verder in gesprek? Je kan ons bereiken via HWlhbt@gmail.comof volg ons op Facebook HWLHBT