Info en hulp
Je staat er niet alleen voor

Is je iets overkomen vanwege je genderidentiteit of geaardheid? Wil je discriminatie melden, aangifte doen, zoek je hulp, opvang, iemand om mee te praten, of informatie over religie en LHBTI+? Vind hieronder een lijst organisaties waar je terecht kunt. Vind hier ook hoe je bij de gemeente je geslacht kunt laten wijzigen. Je kunt ons altijd om advies vragen of je verhaal met ons delen. Wij luisteren graag, gaan zorgvuldig met je gegevens om, en als dat nodig is verwijzen we je door naar de juiste organisatie.

Kijk voor vriendelijke horeca, kerken en andere plekken op het eiland ook op onze Regenboogkaart.

113 Zelfmoordpreventie

Is het je allemaal teveel en heb je direct hulp nodig? Bel dan 0800-113 of chat met 113 via: www.113.nl. Je kunt hier ook terecht als je je zorgen maakt om iemand.

Vind hier je hulporganisatie

Politie: Roze in Blauw

Heb je iets ernstigs meegemaakt dankzij je geaardheid, genderidentiteit of expressie? Roze in Blauw, de politie-afdeling die zich inzet voor LHBT+ personen, is ook vertegenwoordigd op het eiland, via de afdeling in Rotterdam. Roze in Blauw biedt een luisterend oor, kan helpen bemiddelen, en kan je ondersteunen met het doen van een melding of aangifte als dat nodig is.

Bel in geval van spoed altijd 112.

Is er geen spoed, dan is Roze in Blauw te bereiken via 088-1691234 en rozeinblauw@politie.nl. Je wordt naar de juiste eenheid doorgestuurd.

Flyer Roze in Blauw

Slachtofferhulp

Heb je iets naars meegemaakt vanwege je geaardheid of identiteit en wil je hierover praten? Of wil je weten welke stappen je nog meer kunt nemen? Slachtofferhulp is LHBTI+-vriendelijk en bereikbaar via 0900-0101 of www.slachtofferhulp.nl.

Antidiscriminatiebureau RADAR

Ben je dankzij je geaardheid, genderidentiteit of expressie gediscrimineerd? Antidiscriminatiebureau RADAR is ook in de Hoeksche Waard vertegenwoordigd en neemt je melding graag op. Als je dat wilt, kunnen zij ook ondersteuning en advies geven. Doe je melding via deze pagina:

Discriminatie melden.

LGBT Asylum Support

LGTB Asylum Support is een Non Gouvernement Organisatie. Zij ondersteunen asielzoekers die net in Nederland zijn. Zij zijn een schakel tussen LGBT-mannen en -vrouwen en andere Nederlandse organisaties die asielzoekers willen helpen. 

Vind support voor LHBTI asielzoekers hier.

Kerken en LHBTI+: Wijdekerk

Ben je op zoek naar een regenboogvriendelijke kerk of zoek je informatie over dit onderwerp waar je je kerk naar kunt verwijzen? Wijdekerk is een breed platform dat zich inzet voor gelovige LHBTI+-ers.

Wijdekerk

In de Hoeksche Waard zijn momenteel zes kerken aangesloten bij Wijdekerk.

Protestantse gemeente ‘De Open Hof’, Oud-Beijerland

Protestantse gemeente ‘Nieuwland’, Westmaas

Gereformeerde kerk ‘De Hoeksteen’, Numansdorp

Gereformeerde kerk Strijen

Gereformeerde kerk Puttershoek/Maasdam

Protestantse gemeente ‘Eendrachtskerk’ Zuid-Beijerland

GSA

Op de christelijke scholengemeenschap Willem van Oranje, locatie Zoomwijk, Oud Beijerland, is een Gender and Sexuality Alliance (GSA) – georganiseerd door leerlingen – te vinden. Bereik ze via instagram: @gsadewillem.

Ook op het Hoeksch Lyceum is een GSA actief. Vind ze op instagram: @gsa.hoekschlyseum.

Bij sommige andere scholen hebben wij ook contact over LHBTI-onderwerpen, dus stuur ons een berichtje als je meer wilt weten.

Wil je ook een GSA beginnen? Dan vind je hier hoe je dat kunt doen: GSA Netwerk. Ook kun je hier vinden hoe je je school LHBTI+-vriendelijker kunt maken: GSA Onderwijsstandaard.

JONG Hoeksche Waard

Wil je andere jongeren op dit eiland ontmoeten of eens persoonlijk met een jongerenwerker spreken over iets waar je mee zit? 
Kijk dan eens op de insta of site van JONG Hoeksche Waard.

Hangout 010

De Hoeksche Waard heeft nog geen lokale plek voor jongeren, maar je kunt wel terecht in The Hangout 010 in Rotterdam. De tweede huiskamer voor Rotterdamse LHBTI+ jongeren tot 26 jaar.

Transcafé

Voor iedereen die zich met gendervariatie bezighoudt, maar ook vrienden en familie van transgender en/of nonbinaire personen, is er het Rotterdamse Transcafé.

COC Nederland & Rotterdam

COC komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Ze zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland.

Het “Cultuur en Ontspannings Centrum” werd opgericht in 1946 en is daarmee de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld.

Vind de site en activiteiten van COC NL hier.

Vind de site en activiteiten van COC Rotterdam hier.

Mankracht Rotterdam

Mankracht Rotterdam is de naam van het Rotterdamse netwerk voor gay professionals die graag, buiten of naast het bestaande kroegencircuit, gelijkgestemden ontmoeten. Mankracht organiseert regelmatig borrels.

Vind de site en evenementen van Mankracht hier.

ChristenQueer

ChristenQueer gelooft in een wereld waarin LHTBI-ers zich veilig weten en LHBTI- jongeren opgroeien in volledig acceptatie door hun families en kerken.

Tegelijk accepteert ChristenQueer dat niet iedereen dezelfde visie op homoseksualiteit deelt.

Vind de site en activiteiten van CQ hier.

Ketelbinkie

Ketelbinkie is een LGBT (LGBTQIA)-sportvereniging met veelzijdig sportaanbod passend bij behoeften van de huidige sporters. Met tien verschillende sporttakken behoren ze tot de grootste LGBT-sportvereniging van Nederland.

Naast het sporten op alle niveau’s heeft Ketelbinkie ook sociale activiteiten zoals borrels

Vind de site van Ketelbinkie hier.

Zonder Stempel

Voor LHBTI+-ers met een beperking zijn er de cafe’s van Zonder Stempel van het COC. Zij zijn in de omgeving momenteel te vinden in Goes en op twee plekken in Rotterdam.

Genderpraatjes

Jongeren en de ouders van jongeren die vragen hebben over gender, kunnen terecht bij Genderpraatjes. Op deze site kun je chatten, bellen en mailen over jouw vragen rondom gender en genderidentiteit.

Vind Genderpraatjes hier.

Nederlandse Organisatie Aseksualiteit

Voor wie geen of weinig seksuele aantrekkingskracht heeft tot anderen, is er de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit, NOA. Hier vind je informatie en kun je anderen ontmoeten, online en soms ook in het echt. 

Vind de NOA hier.

Seksediversiteit

Heb je een intersekse conditie en/of wil je hier meer over weten? De website Seksediversiteit.nl wordt mogelijk gemaakt door Stichting NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit en bevat brede informatie over verschillende vormen van diversiteit in sekse.

Vind Seksediversiteit.nl hier.

Administratief aanpassen aanspreekvorm of geslacht

Transgender personen die hun naam willen laten aanpassen in de administratie bij Gemeente Hoeksche Waard, hoeven dat niet via de rechter te regelen en kunnen dat tegelijk met het aanpassen van de geboorteakte laten veranderen. Je kunt direct bij de gemeente terecht en hebt een aantal documenten nodig, waaronder een verklaring van een arts.

Zie ook deze pagina over naamswijzigingen.

Het aanpassen van aanspreekvormen buiten de Basis Registratie Persoonsgegevens is nog niet mogelijk. Voor mensen met een X op het identiteitsdocument, is nog niet bekend hoe de aanspreekvorm zal veranderen.

IHLIA

Het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti+ in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa.

Vind de site en collectie van IHLIA hier.

Neem contact met ons op!

CONTACT